Kategorier
Skissa framtider

Lokalförsörjning och nygammal kunskap i Önneköp

En mörk decemberkväll mötte vi ett gäng från Önneköp. Innan vi hunnit introducera workshoppen och färgerna vi skickat till alla deltagare var samtalet och målandet i full gång. Nedan är några av de punkter som kom upp i samtalet: 

–  Inom gruppen vi mötte fanns det en stark vilja och stort intresse för lokal självförsörjning, även om inte alla i bygden har samma intressen. Men det är ändå möjligt (och kanske nödvändigt) att mötas.  Traditioner och äldre hantverk kan vara en sådan beröringspunkt. Man kan prata fårskötsel och spinna garn från Angorakaniner. Det ger hopp! 

– Även om mycket hopp projicerades till det lokala och självförsörjning, utrycktes också en oro för att en omställning och minskade resurser kan öka klassklyftor. Kommer det endast vara få förunnat att ha tillgång till naturen, till stränderna, till informationsteknologi och exotiska frukter? Kommer ett samhälle som Önneköp klara sig när det inte på samma sätt är möjligt att pendla till arbetet på annan ort?

– Även alternativ till det fossila kan skapa konflikter och tveksamhet. Flera uttryckte dubbla känslor inför den planerade Vanadingruvan i närheten av Önneköp. Ingen vill ha en gruva utanför tomten. Men samtidigt behöver vi alternativ. Var ska då gruvan vara?  Vem tar risker och vem får vinsten? 

– För att klara en omställning var det flera som nämnde vikten av samarbete och gammal kunskap som behöver återupprättas. ”Vi har haft en kurs hur man hanterar en lie.” Men det är också viktigt att inte romantisera det förflutna. Utmaningen är att kunna hantera de gamla metoderna men ändå titta framåt. Det var inte alltid bättre förr. 

–  Vi diskuterade alternativ till flera av de matvaror som vi idag importeras. Gråärtor och andra växter som glömts bort kommer tillbaka. Minnen av mormors recept på choklad gjord på ekollon och hasselnöt.  Vi spekulerade om möjlighet att odla eget te och att sälja Önneköpsblandning i lanthandeln. Och visst går det att göra vin av palsternacka? Även om det kanske inte blir lika gott som vin från Spanien. 

 – Samtalet genomsyrades av en stark tro på goda exempel, som kan visa vägen hur man skulle kunna göra. Det kan t.ex. vara att driva en lanthandel eller att ta chansen att odla när en under Corona-pandemin blivit tvungen att arbeta hemifrån och inte längre behöver lägga tid på att pendla. Omställningen beskrevs som en  en långsam process och en utfasning. Tiderna kommer ändras och då är det bra att det finns alternativ att hoppa på. 

Tack Önneköp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *