Kategorier
Lerverket

Lerverket – ett minnesmärke för byn som försvann eller en framtida slagghög från landskap i förändring?

Lerverket består av lera som bär på olika former av hopp och sorg och narrativ kring dåtid och framtid. Den är uppgrävd från ett område i Tomelilla och innehålla potentiellt både rester från en lokal by som jämnades med marken för snart 150 år sedan, samt Vanadin som är ett material som EU har klassificerats som viktig för framtider eftersom den kan hjälpa oss att lagra energi från vindkraftverk och solenergi. 

Leran bjuder in till att minnas Fågeltofta, byn som försvann. Samtidigt väcker den frågor om den omställning av samhället och landskap vi står inför idag, där vanadin figurerar som en potentiell framtida viktig resurs. Men från kritiska röster hörs oro kring dessa ingrepp i marken; Hur kommer det att påverka grundvatten? Hur viktig är jordbruksmark i förhållande till gruvdrift? Och kommer människor åter förlora sina hem? Under Artwalk 2021 bjuds passerande in till att lära sig tillverka lerstenar enligt lokal hantverkstradition och att märka sin sten med namnet på en plats eller landskap som står inför en eventuell förändring och som kanske behöver omsorg. Lerstenarna kommer senare att vara del av ett slags kollektivt lermonument som både blickar framåt och bakåt i tiden. 

Frågan är, vad ser du framför dig. En slags framtida guldgruva? En framtida slagghög som läcker vad? Ett material och byggteknik som till viss del fallit i glömska och som kan vara värt att återuppliva? 

ART WALK 13 maj – 30 september 2021

Tjörnedala konsthall, ÖSKG

Vernissage 13 Maj klockan 14-16

Tjörnedalagården, Baskemölla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *