Kategorier
Lerverket

Lerverket: en kollektiv omställningsservis

Vill du vara med och skapa en servis för en hållbar framtid? Under Biosfärfestivalen försöker vi väcka liv i lera, traditioner och kunskaper som legat undangömda i källaren på Elfstrands krukmakeri. Verksamheten lades ner i samband med att efterfrågan på lerkärl för att förvara och bevara mat minskade när jordkällare bytts ut mot kylskåp och när fabrikstillverkad keramik och plast började användas i allt högre utsträckning. 

Idag står vi inför en annan omställning där alternativa energikällor, så som biobränsle, solenergi, energiskog och vindkraftverk, ska ersätta fossila bränslen.  Hur kommer våra och andra arters liv, påverkas under och efter denna omställning? Vad kan vi lära från tidigare omställningar? 

Med inspiration från Elfstrands keramik som ofta dekorerades med motiv av växter och djur, kommer vi under Biosfärfestivalen utveckla en nutida uppsättning lerkärl och lerfat. Under workshopen arbetar vi tillsammans med att dekorera dessa med motiv av växter och djur som vi behöver värna om i den omställning vi står inför idag. Det kan vara växter som ger hopp om alternativa energikällor, grödor som lämpar sig för lokalproduktion eller rödlistade arter som kanske inbegriper sorg, eller oro. 

Servisen kommer användas vid ett senare tillfälle för att duka upp till ett samtal om hopp och sorg i omställning.

Inga förkunskaper krävs! Vi lär oss tillsammans mer om materialet och reflekterar kring framtidens och dåtidens omställningar.

Plats: Elfstrands krukmakeri i Sjöbo. Vi träffas i tältet i trädgården. 

12 september klockan 13-17
14 september klockan 13-17
15 september klockan 15-19

Vill du vara med? Anmäl dig här >> eller skicka ett mail till kristina.lindstrom@mau.se

Workshoppen är kostnadsfri men anmälan krävs senast en dag i förväg.  Det går fint att vara med hela workshopen eller en kortare stund. Vi bjuder på fika. 

Workshopen anordnas i samarbete med Biosfärfestivalen och Elfstrands krukmakeri.

_____________________________________________________

Samtal/diskussion:

Under Vombsjöfestivalen kommer vi även att ha ett modererat samtal med Tobias Abrahamsson från projektet Framtidsland om klimatkrisen och de stora samhällsförändringar som den medför. Tider för detta är tisdagen den 14 september,

Tid: klockan 18.00 – 19.00
Plats: 
Flora Biografteater. Idegatan 5, 275 30 Sjöbo.

Busshållplats: Sjöbo busshållplats

Det är kostnadsfritt. Ingen föranmälan behövs men begränsat antal platser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *