Kategorier
Skissa framtider

Vattenbrist, bananer och samåkning i Vitaby/Grevlunda (del1)

I samband med Österlen Lyser bjöd vi in till den första målarworkshopen om hopp och sorg i övergången till ett fossilfritt samhälle på skånsk landsbygd. Deltagare från både Vitaby/Grevlunda byalag och bybor samlades i två omgångar för att göra oss klokare på vad för specifika problem och möjligheter det lokala området antas ha och få under omställningen.


Under 2 timmar hinner man både måla och diskutera en massa, och nedan finns ett urval av några av de diskussionspunkter som kom upp under workshopen:


– Energi. Hur kommer det lokala och biologiskt mångfaldiga landskapet i lokalområdet påverkas när vi måste bli bättre på att använda förnybar energi?
– Transport. Eller rättare sagt avsaknaden av lokal offentlig transport i byn. Som beskrivit av en av deltagarna; om man bor i Vitaby och behöver åka och handla i den närmaste matvarubutiken måste man åka en bra omväg, samt byta buss. Alternativ till stora tomma bussar eftersöktes av alla deltagarna
– Plast (och hur det genomsyrar allt). Bl.a diskuterades målarfärg som oftast är plastbaserat, och hur det dåligt passar till våra hus eftersom husets material behöver andas. Kan vi bli bättre på att tänka på våra hem som levande väsen hellre än statiska ting?Efter det gled diskussionen över i alternativ för plastflaskor, generellt kände sig de flesta optimistiska i förhållande till ersättningsmaterial i förhållande till dessa. Majsstärkelse nämndes, men genererade en ny problematisk fråga; var ska all den majsen odlas? Och vad händer med landskapet och biodiversitet om vi bara byter plast mot sådana liknande alternativ?
– Grundvattnet och hur vi till stor del skapat den vattenbrist vi har idag p.ga att vi inte tar hand om vattnet. Ett framtidshopp som nämndes var det småskaliga projekt som sker i att återskapa våtmarker som potentiell bot på ett stort problem.

Detta och en hel massa andra diskussioner kring ersättningar för kaffe och citron, skogar som inte räcker till, växthusodlade och energikrävande tomater, o/möjliga bananodlingar blandades ihop i en reflekterad och intressant diskussion. 

Tack Vitaby/Grevlunda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *